Avaleht Sisukaart Liigu põhisisu juurde

Kiirnuudlitest sünnib kerge vaevaga restoraniroog

Gerda Kelly Pill | Fotod: erakogu

Kuuskümmend senti maksvaid kahvatu-kollaseid norgus olemisega nuudleid veidi lisanditega tuunides saab maitsva kõhutäie.

Kellele ei meeldiks aeg-ajalt lörinal nuudleid süüa. Isegi sõna “nuudel” kõlab toredasti.

Kiirnuudlitega on tuttavad näiteks tudengid - kiire eluviisiga inimesed. Samuti inimesed kellele ei meeldi süüa teha, laiskvorstid ja lihtsalt nuudli-entusiastid.

Kuuekümnesendises pakis on olemas kõik vajalik, et valmistada endale esinduslik roog.

Nuudlid on ainult põhi: üksi natuke igavad, kahvatu-kollased ja veidi norgus olemisega. Kogu võlu peitub lisandites.

Pean ära märkima, et kui kiirnuudleid süüa raha säästmise eesmärgil, siis ei ole nende söömine üldse odav lõbu. Teised kuivained nagu näiteks klassikalised makaronid, riis ja tatar või köögiviljad nagu kartul, porgand ja kaalikas on palju mõistlikum ja odavam viis endale täisväärtuslik eine valmistada, millest jaguks lausa mitmeks korraks. Praegu ei ole meie eesmärk rääkida sellest, kuidas odavalt kõht täis saada.

Räägime, kuidas nukker vaatepilt muuta eineks, mis paneb suu vett jooksma.

Kurvad paljad nuudlid. Foto: Erakogu

Siinkohal järgin kolme põhimõtet:

  • Inimesed söövad silmadega, seega on oluline kasutada toitudes erinevaid säravaid värve ja panna rõhku esitlusele.
  • Kiirnuudlid üksi kipuvad olema pudrused. Roogades tuleks mõelda ka tekstuuride peale: lisa midagi mahlast, krõmpsu ja/või krõbedat.
  • Söögitegemisel tuleb leida maitsete tasakaal - laim annab toidule särtsu, soja- ja kalakaste lisavad umami (tuleb jaapani keelest ja seda maitset kirjeldatakse kui mõnus, võrreldav liha ja supi maitsega) maitset, veidi magusust võib tuua soolase eine maitsed paremini välja (ja vastupidi). Maitse, korrigeeri, katseta.

Ühest pakist nuudlitest saab valmistada eine ühele. Jätsin kõrvale pakiga kaasa tulevad maitseained - see on liiga tavaline. Valisin kõige käepärasemad abimehed. Üritasin lisanditega olla pigem tagasihoidlik, sest nagu ikka - lihtsuses peitub võlu…

Katsealused nuudlid:

  • Thai Choice kanamaitselised nuudlid hinnaga 0,69 €
  • Rollton kanamaitselised nuudlid hinnaga 0,49 €

Muud vahendid:

  • Kauss nuudlite jaoks
  • Pann praadimiseks
  • Pannilabidas
  • Valikuline: plastikotsaga tangid või söögipulgad

Esimene katsetus: aasiapärased nuudlid munaga

Kasutatud nuudlid: Thai Choice

Veidi kõrgemas hinnaklassis, kuid tasuvad hästi ära, sest ei muutu nii jahuseks ega pehmeks nagu näiteks Rolltoni nuudlid.

Lihtsuses peitub võlu! Foto: Erakogu

Vaja läheb:

  1. 2-3 vart rohelist sibulat (hele ja roheline osa)
  2. 1 muna (vt. all märkus)
  3. 4-5 kirsstomatit, tükeldatud (võib kasutada ka tavalist tomatit, aga kodus leidus parajasti oma aia kirsstomateid)
  4. 0,25 l laimi mahla
  5. tšillihelbeid (valikuline, aga soovitan soojalt)
  6. 1 spl sojakastet
  7. 0,5 tl kalakastet
  8. 0,5 tl küüslaugu graanuleid või tublimatele 1 hakitud küüslauguküüs
  9. Veidi õli praadimiseks. Kui kodus leidub, siis sobib ideaalselt seesamiõli. Mina kasutasin oliiviõli.
  10. Sool ja pipar maitse järgi

Mis edasi?

  1. Eemalda nuudlid pakendist, pane sobivasse kaussi, kalla kuuma vett peale ja lase neil veidi seista (umbes 5 minutit).
  2. Haki roheline sibul ja kirsstomatid. Kui kasutad värsket küüslauku, siis haki ka see. Jäta natuke rohelist sibulat garneeringuks kõrvale.
  3. Kuumuta pannil veidi õli. Pann peaks olema piisavalt kuum. Kui muna pannile katki lüüa, siis see hakkaks kohe särisema.
  4. Löö muna ettevaatlikult pannile, et munakollane jääks terveks. Maitsesta soola ja pipraga.
  5. Pane pannile kaas peale ja prae mõned minutid kuni munavalge on hüübinud.
  6. Võta muna pannilt ära, aseta taldrikule.
  7. Kuumuta pannil veidi õli.
  8. Kuumuta tšillihelbeid pannil umbes 30 sekundit kuni 1 minut. Ole ettevaatlik, et need kõrbema ei läheks. Kui kasutad värsket küüslauku, siis lisa ka see koos tšillihelvestega.
  9. Kurna nuudlid ja lisa need pannile.
  10. Lisa ka soja- ja kalakaste, laimimahl ning küüslaugu graanulid (kui kasutad). Kuumuta kõik läbi 1-2 minutit.
  11. Siin on nuudlite segamiseks hea kasutada toidutange või söögipulkasid.
  12. Lisa tomatid ja roheline sibul, kuumuta veel umbes 1-2 minutit.
  13. Inimesed soovad silmadega - lisa toidule värve! Foto: Erakogu

  14. Pane nuudlid kaussi, lisa sinna peale muna ja ülejäänud roheline sibul.
  15. Tee kahvli või söögipulkadega munakollane katki ja kasuta seda nuudlites kastmena.

Kellele härjasilm ei meeldi võib muna enne kausis läbi kloppida ja panna otse pannile nuudlitele. Siis võib seda nimetada woki-päraseks roaks.

Teine katsetus: teriyaki nuudlid sealiha ja seentega

Kasutatud nuudlid: Rollton kanamaitselised nuudlid

Rolltoni nuudlid on kasutajasõbralikud, sest on ringikujulised ja sobivad hästi kaussi. Valmistamisel tuleb neid päris palju, seega koos lisanditega saab korraliku kõhutäie.

Kuivad Rolltoni nuudlid sobivad hästi kaussi. Foto: Erakogu

Vaja läheb:

  1. 2-3 vart rohelist sibulat (hele ja roheline osa)
  2. paar lehte punast kapsast, hakitud ribadeks. Sobib ka valge kapsas või isegi porgand - peaasi, et krõmpsub!
  3. 2 suurt (või 4-6 väikest) šampinjoni
  4. 2 tl röstitud seesamiseemneid
  5. umbes 50 g rebitud sealiha (vt. all märkus)
  6. 2 spl teriyaki kastet (Santa Maria)
  7. laimiviil (soovi korral)
  8. maitse järgi sool ja pipar.

Mis edasi?

  1. Eemalda nuudlid pakendist, pane sobivasse kaussi, kalla kuuma vett peale ja lase neil veidi seista (umbes 5 minutit).
  2. Haki sibul ja seened.
  3. Kuumuta pann keskmisele kuumusele ja lisa seened (õli ei pea kasutama).
  4. Aasiapärane

  5. Kui seentest enam vedelikku ei tule, lisa rebitud sealiha (või muu meelepärane lisand). Kuumuta veidi.
  6. Lisa 1tl röstitud seesamiseemneid, sega kõik läbi ja kuumuta.
  7. Kurna nuudlid ja lisa pannile. Lisa teriyaki kaste. Kuumuta kõik läbi.
  8. Pane roog kaussi, lisa punane kapsas, ülejäänud röstitud seesamiseemned ja roheline sibul. Lisa kõrvale laimiviil.

Teriyaki nuudlid sealiha ja seentega. Foto: Erakogu

Ma saan aru, et niisama ei ole inimestel külmkapis vedelemas ülejääke 4 tundi küpsetatud rebitud sealihast. Võimalikud asendused:

  • Rebitud kana. Toidupoodide valmistoidu letist ostetud grillkana kanakoib, haki noaga või rebi kahe kahvliga peenemateks tükkideks.
  • Vöner (nisuvalgust valmistatud tummine, valgurikas ja lihale sarnase tekstuuriga 100% taimne toode) või hakksoja
  • Tofu, näiteks Taimse Teisipäeva retsepti järgi: https://taimneteisipaev.ee/retseptid/monusalt-toitev-riisiroog-tofuga/
  • Sojaoad (edamame)

Kiirnuudlite valmistamisel ei pea piirduma kuuma vee ja maitseainepakikesega. Vaadake oma külmkapi sisse ja olge nuudlitega loomingulised. Peale selle on taoline harjutus heaks võimaluseks viimased toidujäägid ära kasutada.