Kunagi ei või teada, mida ja mis kogustes küpsetistesse pannakse ning toidutegemise tingimuste üle puudub igasugune kontroll.
Endine kodukokk, praegune kohvikupidaja Lilli-Mai Mihhailova
 

Sa oled siin

Kodukokad röövivad kondiitrite kliente

  • Kodus küpsetatud kookide koostise ja valmistamistingimuste üle puudub kontroll
    Kodus küpsetatud kookide koostise ja valmistamistingimuste üle puudub kontroll FOTO: NN/freeimages.com

Andekad küpsetajad on aina enam hakanud sõprade ja tuttavate kostitamise kõrvalt leidma võimalusi, kuidas kirge kokkamise vastu ka majanduslikult tulusaks muuta, kuid kodustel ettevõtjatel jäävad täitmata mitmed seaduslikud nõuded.
 
Kodukokk võib olla nii tudeng kui ka edukas ärinaine ning miks mitte ka meessoost magusahammas, kes tellimuse peale koduste vahenditega meelepärast toidukraami küpsetab. Magusaäri reklaamitakse eeskätt sotsiaalvõrgustikes.
 
Kodusest köögist kohvikusse
Vahel läheb tortide müük niivõrd hästi, et kolitakse kodusest köögist välja ja pannakse püsti täitsa enda kondiitriäri. Just nii läks Lilli-Mai Mihhailovaga, kes koos emaga Narva maanteel Tüse Tort & Krõnksus Kringel nimelist kohvikut peab. Enne seda küpsetas ta kodus.
 
Kodukoka ameti otsa sattus Mihhailova tänu sellele, et pereliikmed ei suutnud enam kõiki küpsetisi ära süüa. Kirg küpsetamise vastu vajas siiski väljundit ning sellest hakkasid kasu lõikama tuttavad, kes ei pidanud paljuks maitsvate tortide eest ka maksta. „Sõbrad rääkisid edasi oma sõpradele ning nii äri käima läkski,“ selgitas naine.
 
Maksu ja kontrollita äri
Mihhailova sõnul ei ole kodukokkamine varjupooleta. „Kunagi ei või teada, mida ja mis kogustes küpsetistesse pannakse ning toidutegemise tingimuste üle puudub igasugune kontroll,“ loetles ta. Mihhailova tunnistas, et kodukokana ei maksnud ta saadava tulu pealt maksu ega läbinud toiduärile kohaseid kontrolle.
 
Nüüd ongi kohvikupidaja enda sõnul pentsikus olukorras, kus kodukokad, nagu temagi enne oli, löövad kondiitriärilt kliente üle, sest maksu ja kontrollita on kodukokkadel äri oluliselt hõlpsam ajada.
 
Eeskirju peab täitma
Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Edward-Tuudor Sooba sõnul on kodukokkadele tegelikult pikk nimekiri eeskirjadest ja nõudmistest, mida nad täitma peaksid. „Loomulikult võib ju kodus küpsetada ja sõpradele pakkuda, aga selle tegemine tulu eesmärgil on juba hoopis teine lugu,“ nentis Sooba.
 
Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits rääkis, et kodune kokk peab magusamüügist saadud tulu deklareerima. See kohustus ei sõltu tema sõnul sellest, kas tegemist on regulaarse või ühekordse tuluga.
 
Kui kodus küpsetamisel on püsivad ettevõtluse tunnused, ei piisa enam lihtsalt tulu deklareerimisest ja kokal tekib kohustus end äriregistris registreerida. Maksu- ja tolliameti eest tulu varjates võib küpsetamine lõppeda kuni 1200 eurose trahviga.

Märksõnad: 
Uudised
Toimetaja: 
Kristi Sobak

Lisa kommentaar