Sa oled siin

Tartu turu tegevjuht: turult toidu ostmine on kasvav trend

Järgmise aasta jaanuaris 80. sünnipäeva tähistav Tartu turg sai uue kuue ja avas eile külastajatele uksed. Turu tegevjuht Ivo Tombak rääkis, milliseid muudatusi toob uuendatud turuhoone tartlastele ja kauplejatele.
 
Millise uue väärtuse loob linlaste jaoks renoveeritud turuhoone?
Toiduainete käitlemisega tegelev üksus peab tänapäeva nõutele vastama ja see loob üleüldse uut väärtust. Kui turgu ei renoveeritaks, siis ta ei saaks sellisel kujul töötada, ja renoveerimine tähendab seda, et ta jääb alles. See on see väärtus. Teistpidi – kogu renoveerimine sai tehtud sellisel kujul, et see mitte võimalikult lihtsas ja vajalikus mahus tehtud saaks, vaid pigem ikka arvestades kogu hoone olemust, algupära ja väärtuslikkust. Me lihtsalt ei värvinud kiiresti seinu üle, vaid tegime turuhoone selliselt, et oleks kvaliteetne ja säiliks.
 
Kas inimestele on turgu vaja?
Loomulikult. Turult toidukaupade ostmist seirab Eesti Konjunktuuriinstituut iga-aastaselt ja madalseis oli kuskil 2010. aastate alguses, käis põhjas ära, kus alla ühe protsendi Eestis elavatest inimestest ostis oma toidukaubad põhiliselt turult. Praegu on ta kasvavas trendis. Üle-eestiline keskmine näitaja on kolm protsenti. Loomulikult on see väike, aga ta on kasvutrendis. Lõuna-Eestis, mis suuresti ongi Tartu turg, oli see 2016. aastal lausa, kui piirkonniti võtta, seitse protsenti. Täna vaatasin ka turul ringi, kas mina isiklikult enda toidukorvi saaks täis, siis saan küll, ei ole probleemi.
 
Mis müüjate jaoks muutus?
Kauplejate ja müüjate jaoks loodi väga tasemel olmeruumid. Esiteks puhkeruum, kus nad saavad istuda, jalgu puhata, kasvõi sünnipäeva tähistada. Teiseks tualettruumid: varem kõndis kaupleja turuhoonest iga ilmaga õue, sest väljaspool maja olid tualettruumi uksed. Praegu on tualettruumid kõik tasemel varustusega ja korralikult väljaehitatud kujul keldrisse viidud.
 
12. oktoobri Tartu Postimehe artiklis räägiti, et müüjad saavad kaks päeva enne avamist oma asjad üles seada, ent paljud said alles avamispäeva hommikul seda teha ...
Eks siin oli, mõned letid jõudsid hiljem, kui pidid, kuid üldiselt probleeme ei olnud. Iga selline suurem muudatus on keeruline ja arvestades, et see oli hästi kriitilise ajapiiriga projekt, siis peabki koostöö toimuma. Ma ütleks küll, et mingit paanikat ei olnud.
 
Kas müügiprotsessis ka midagi muutus?
Kaardimaksevõimalusi tuleb kindlasti juurde ja uus kontseptsioon turuhoone juures tähendab seda, et kõik kaubad on grupeeritud oma tootegrupi järgi. Varem olid ikka oluliselt rohkem läbisegi – kõrvuti liha ja juurikad ning see tekitas nõuete täitmisel probleeme. Nüüd on tooted koondatud tootegruppide alusel ja niiviisi on lihtsam toimetada. 

Märksõnad: 
Uudised

Lisa kommentaar