Sa oled siin

Toitlustusettevõtted pistavad rinda varastest töötajatega

  • Kohvikute, baaride ja pubide omanikud hoiavad töötajate tegemistel silma peal. Varguste ennetamiseks kasutatakse turvakaameraid, inventuure ja alkoholipudelite külge kinnitatavat elektroonilist võru. Foto: freeimage.com

Üks toitlustus- ja joogiäris üles kerkivaid riske on ettevõtte tagant varastavad töötajad.  Toitlustusettevõtjad näevad võimaliku ja kõige efektiivsema vargusi ennetava lahendusena pidevat töötajate kontrollimist.
 
Ülikooli kohvikut juhtiv ja Vilde kohvikus haldusjuhi ametit pidav Lauri Kasemets rääkis, et inimene on loomu poolest ikka selline, et kui võimalust näeb, siis püüab ta seda ära kasutada. Kasemetsa sõnul on varguste ennetamine juba eos parimaks vahendiks probleemi ära hoidmisel.
 
Varguste vastu tiheda kontrolliga
„Meil on igakuised inventuurid ja kõik, mis puudu jääb, tuleb töötajatel kinni maksta,” selgitas ta. Kasemets lisas, et töötajad ei maksa puudujääki kinni mitte soodsama omahinna, vaid kallima letihinnaga. „Kui kollektiivis on üks, kes varastab ja teised peavad selle kinni maksma, siis jääb ta teistele ka silma,” sõnas Kasemets. 
 
Kasemets rääkis, et väga tihti neil vargusi ette ei tule ja töötajate käitumine muret ei valmista. Aga kui näppamisvõimalusega ei arvesta ja ei kontrolli, siis võib probleeme siiski ette tulla. „Vildes on alkoholipudelitel lisaks elektrooniline võru, mis doseerib täpselt. Kliendile või sõbrale ei saa vajalikust rohkem ega vähem valada,” selgitas Kasemets. Samuti teavad tema sõnul töötajad, et kaamerad neid filmivad ja salvestusi jälgitakse.
 
Töötajad kompavad piire
Lokaalide Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures teenindusjuht Märt Meesak ütles, et kahjuks käib varastamine baariäriga kaasas. „Loomulikult on meil turvakaamerad ja kontrollmehhanismid olemas, aga noored inimesed ikka testivad piire,” nentis Meesak. Teenindusjuht pakkus ühe olulise indikaatorina välja töötaja tausta. „Kui on normaalne kodune kasvatus, siis ei varasta,” ütles Meesak. Tema sõnul on varastamisega teenitav tulu ikkagi lühiajaline ja see ei tasu kaasnevat riski ära.
 
Küüni tänava alguses asuva pubi Pahad Poisid üks juhtidest Jaan Tammeorg rääkis samuti, et näppavad töötajad peaksid tagajärgedele mõtlema. „Need, kes seda teevad, on rumalad – Tartu on väike, jutud lähevad liikvele,” sõnas Tammeorg. Pubi juht ütles, et ka nende lokaalis hoitakse silm teenindajate tegevusel peal -  kaamerad filmivad ja inventuuridega kontrollitakse puudujääke, kuid päris sendi pealt siiski kõiki kadusid sisse ei nõuta. „Väga täpselt taga ei aja, mingi eksimisruum ikka on,” rääkis Tammeorg. Tema sõnul töötajad aga eriti pettustega ei tegele ja kellelegi näpuga ta näidata ei taha.

Märksõnad: 
Eesti
Toimetaja: 
Dagny Viks

Lisa kommentaar