8. juunil 2025 avaldas personaaltreener Angela Absalon YouTube’i videos “Fitangela NÄDAL #10: läksin toore liha dieedile” väite, et liha kuumutamine hävitab vitamiine ja mineraale.
Absaloni sõnul ei hakanud inimese aju areng toidu kuumutamisest, vaid inimene on loodud toorest toitu sööma.
„Miks hästi paljud veganid suruvad toorvenglust, sest seal on kõik vitamiinid ja vee molekulid õiges kujus. Neid pole läbi küpsetatud ega kuumutatud ehk tapetud, saades kätte nii nagu organismile on vaja. Miks ei peaks olema lihaga samamoodi?” arutles Absalon oma videos.
Ta lisas, et tuleb hoolikalt valida liha, mida toorelt süüa. „Kui sa sööd toorest liha, organeid, maksa, siis ei tasu minna toidupoodi ning võtta Rimi või Rakvere Maks ja Mooritsa poolt toodetud liha. Tuleb hoopis minna tallu ja süüa rohumaa looma, kes on kasvanud päikese käes, mitte laudas või puuris ning pole elus päikest näinud. Ta piinleb ja on stressis,“ rääkis Absalon.
Faktide kontrollimiseks võtsime ühendust Erik Orguga, kes on lõpetanud Tallinna Teeninduskooli kulinaaria eriala. Ta on personaaltreener ja toitumisnõustaja juba üle 20. aasta. Lisaks võtsime ühendust ka Eero Merilinnuga, kes on perearst. Tema on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna.
Millised on faktid tegelikult?
Küpsetatud lihast omastab inimene valku paremini
Toore liha söömine on tervisele kahjulik ja soodustab terviseprobleeme
Pikaajaline tarbimine tekitab vitamiinide, mineraalide ja kiudainete puudusi
Isegi koopainimesed kuumutasid toitu eesmärgiga, et keha omastaks toitaineid paremini
Õige kuumtöötlusega säilib enamik toitainetest
Ohutum on süüa kvaliteetset, isekasvatatud looma, kui poest ostetud liha
Poest soetatud ehk kontrollimata lihas on parasiidid
Mida need faktid tähendavad?
Toitumisnõustaja Erik Orgu sõnul on liha puhul kõige olulisem valk ning keha omandab seda kõige paremini kui liha on küpsetatud. “Kui liha on küpsetatud, siis inimese keha omastab tegelikult valku palju paremini,” ütles Orgu.
Orgu sõnul ei pea paika Absaloni väide, et see parandab enesetunnet. “See on ebavajalik ja ohtlik. Kui rääkida veel siin inimestest, kellel on näiteks mingisugused tervislikud seisundid, näiteks haigused, või siis positiivse poole pealt-, näiteks rasedus, siis isegi kergem bakter võib muutuda talle väga ohtlikuks,” nentis Orgu.
Perearsti Eero Merilind nõustub kaudselt Absaloni väitega, et toore liha dieet parandab enesetunnet. “Lühiajaliselt võib enesetunne paraneda, sest väheneb süsivesikute ja töödeldud toidu tarbimine, mis stabiliseerib veresuhkrut,” ütles Merilind.
Küll aga pikemas perspektiivis Merilind sellega ei nõustu. “Pikemas plaanis tekivad aga vitamiinide (nt C, folaat), mineraalide ja kiudainete puudus, mis võib omakordad põhjustada väsimust, immuunsuse langust ja seedeprobleeme. Täiesti toorel lihadieedil ei ole tervise seisukohalt kestvat põhjendust,” ütles Merilind.
Orgu sõnul ei pea paika Absaloni väide, et inimese aju areng ei hakanud toidu kuumutamisest, sest inimene on loodud toorest toitu sööma. “Enamasti ka koopainimesed küpsetasid toitu, et organismil oleks toitainet parem omastada,” ütles Orgu.
Orgu ei kinnita ega lükka ümber Absaloni väidet, et toidu kuumutamine hävitab vitamiine ja molekule. “Seda teeb ka maohappe. Igasugune protsess, kui nii hakata sellele lähenema, vähendab toidus midagi,” ütles Orgu.
Sarnaselt Orgule ei lükka ka Merilind väidet ümber. “Osaliselt kuumutamine hävitab lihas olevaid vitamiine ja mineraale, kuid see sõltub valmistamisviisist,” rääkis Merilind. Merilind tõi välja, et C- ja B-vitamiinid on kuumusele tundlikud ja võivad keetmisel väheneda, kuid mineraalained (raud, kaltsium, tsink) seevastu säilivad hästi ka pärast kuumutamist. Ta lisas, et õige kuumtöötlusega, näiteks aurutamise, hautamise või kiire praadimisega säilib enamik toitainetest ning samal ajal vähendab toiduga kaasnevaid mikroobseid riske.
Orgu sõnul peab paika Absaloni väide, et tuleb hoolikalt valida koht, kust liha soetada enne kui seda toorelt süüa. “Kui rääkida ohtudest, siis kontrollimata päritoluga lihas võivad olla igasugused parasiidid ja bakterid,” nentis Orgu.
Merilinnu sõnul ei ole vahet, kust loomaliha soetad, sest toore lihaga kaasnevad terviseriskid nagunii. “Toores lihas võib leiduda baktereid, parasiite ja viiruseid, mis kuumutamisel hävivad. Näiteks Salmonella (toidumürgitus, mis on tingitud toore liha ja muna söömisest), E. coli (põhjustab seedetrakti haigusi), Listeria (nakkushaigus, mis levib eeskätt loomsete toiduainete kaudu) või Toxoplasma gondii (parasiit, millesse võib nakatuda toore liha söömisel) võivad põhjustada tõsiseid toidumürgistusi või pikaajalisi infektsioone. Tavalise toore liha söömine ilma töötlemiseta on ohtlik nii seedetraktile kui immuunsüsteemile,” rääkis Merilind.
OTSUS
Leiame, et Angela Absaloni väide, justkui toore liha söömine oleks tervisele kasulikum, sest kuumutamine hävitab vitamiine ja mineraale, on vale.
Ekspertide sõnul on tõsi, et osa vitamiine võib kuumutamisel väheneda, kuid keha omastab valku kõige paremini küpsetatud lihast ning kuumutamine kõrvaldab kahjulikud bakterid ja parasiidid. Toore liha söömine on terviserisk, sest see võib sisaldada Salmonella, E. coli või Toxoplasma gondii baktereid, mis võivad põhjustada tõsiseid haigusi.
Kuigi Absalon rõhutas hoolikat liha valikut, ei vähenda see toore liha terviseriske. Samuti ei vasta tõele väide, et inimese aju areng ei sõltunud toidu kuumutamisest, tegelikkusele – ka koopainimesed kuumutasid toitu, et paremini omastada toitaineid.
Seega ei ole teaduslikku alust väitele, et toore liha söömine on tervisele kasulikum kui kuumutatud liha tarbimine.
- Kommenteerimiseks Logi sisse
Kommentaarid