Lõuna-Eesti talude köögiviljahooaeg võiks kesta hoolimata jahedatest öödest veel oktoobri keskpaigani, aga kõrged küttehinnad ei võimalda talunikel kasvuhooneid iga öö soojana hoida ja seetõttu tuleb külmakartlik saak korjata varem.
28 aastat köögiviljade kasvatuse ja müügiga tegelenud Kuusiku talu perenaine Maret Kivi ütles, et ei mäleta, millal oleks viimati sügis nii järsu temperatuurimuutusega saabunud. Suur osa Kuusiku talu aiasaadustest, tomatid-kurgid, valmib kasvuhoonetes. Uurides, kuidas jahedateks öötemperatuurideks valmistuti, ütles Kivi, et tomatimajast korjati enne külma veel viimased rohelised viljad ära, sest tomatimaja ei köeta. Samuti kaitseb järelvalmimine Kivi sõnul taime haiguste eest, mis võivad külmas kasvuhoones tekkida. Kivi ütles, et kurgid, mis on külmakartlikud ja pole järelvalmivad, hoitakse veel viimase hetkeni siiski kasvuhoones.
Kuusiku talu kurgimaja seinad on kahekordsest plastikust, mis Kivi sõnul hoiab hetkel veel piisavalt sooja, et kütet mitte sisse lülitada. Kivi lausus, et kui on oht, et külm jõuab kasvuhoonesse, siis tehakse lõpukorje ja korjamata jäänud saak hävib liiga jahedate temperatuuride tõttu, sest kütta on kallis. Ta rääkis, et juba kevadel hooaega alustades kulus kasvuhoone kütmisele ligi tuhat eurot rohkem, kui peaks. “See raha, mis küttele läheb, see pole väärt neid kurke,” sõnas Kivi.
Erinevalt Kuusiku talust on Valgamaal asuva Ääre talu ühekordse kilekihiga kurgimajas öösiti pelletiküte sisse lülitatud. Talu perenaise Piret Hermi sõnul kütavad nad ainult siis, kui öösel lubab miinuskraade, sest kurgitaimed tuleb elus hoida. Kuigi kütmisele on tema sõnul kulunud kaks korda rohkem kui möödunud aastal, on kurgi ja tomati kilohind võrdne eelmise sügisega. “Me ei saa rahvalt küsida rohkem raha,” ütles Herm. “See ei loe, et meie oma kulutused on suurenenud, kuskilt jookseb klientidel hinnalagi.”
Eesti Maaülikooli aiandustehnoloogia professori Ulvi Moori sõnul on külma sügise tõttu enim kannatanud kurgitaim, sest vilja kasv pidurdub juba madalate plusskraadidega. “Kurgikasvatajate hooaeg on lõppenud väga varakult,” sõnas ta. Moori jutu järgi on sarnaselt kurkidele löögi saanud ka kasvumajas valmivad tomatid, sest välised miinuskraadid häirivad paarikraadises keskkonnas valmiva tomatitaime ainevahetust.
EMÜ köögiviljanduse lektori Priit Põldma hinnangul võttis külm ära avamaal kasvava kurgi, kõrvitsa ning peeditaime lehed. Ta ei välista, et kui kütta, siis kasvumajades olevad taimed kannaksid vilju veel kuu aega ehk oktoobri keskpaigani. Põldma ütles, et soodne temperatuur kasvuhoone köögiviljadele on 22–25 kraadi. See tähendab aga talunikele suurt küttekulu, mis ei pruugi tema sõnul ära tasuda.
Kui küttehinnad püsivad ka järgmise hooaja alguses sellised nagu praegu, soovitab Põldma talunikel alustada hooaega hiljem, et hoida valgustuse ja kasvumaja kütmise pealt kokku.
Kommentaarid