Sellel aastal on mitmed inimesed meedias väitnud, et rapsiõli on inimese tervisele ohtlik. Kirjanik ja vandenõuteoreetik Jüri Lina väitis Eesti Eso taskuhäälingu 26. augusti episoodis, et uuringud on näidanud rapsiõli kahjulikku mõju inimese tervisele. Lina rääkis, et aastaid tagasi keelustati rapsiõli kasutamine Ameerika Ühendriikides. Tema sõnul nimetati seda masinaõliks ning seetõttu ei sobi see ka inimesele söögiks.
Oma blogis ning veebilehel Fonte.News on rapsiõli ohtlikkuse kohta infot levitanud ka ettevõtja ja elutreener Veiko Huuse. Sel aastal oma veebilehel avaldatud 30. jaanuari artiklis kirjutas ta, et rapsiõli ei ole inimesele sobilik toit. Lisaks on rapsiõli kahjulikkuse kohta oma taskuhäälingus Ajuloputus vandenõuteooriaid levitanud ka saatejuht ja eratreener Angela Absalon. Näiteks on taskuhäälingu Instagrami lehele tehtud 14. oktoobril postitus: “Kasuta mootoriõli asemel ikka puhast võid!”
Mis on raps?
Artikli “Environmentally friendly functional fluids from renewable and sustainable sources-A review” põhjal on raps üks suuremaid toiduõliallikaid maailmas ning see koosneb peamiselt rasvhapetest. Rapsiõli kasutatakse nii toidu tegemisel kui ka biodiislikütuse valmistamisel. Esimest korda toodeti seda 19. sajandil aurumasinate määrdeaine alusena.
Arsti ja funktsionaalse toitumise terapeudi Annely Sootsi tervisekooli koolituste kodulehel on kirjas, et toitude valmistamiseks sobivad kõige paremini külmpressitud õlid, mille tootmiseks ei ole kasutatud kemikaale. Külmpressimisel ei saada alati piisavalt puhast õli, mistõttu võib see vajada täiendavat puhastamist ehk rafineerimist. Rafineerimine on õlide tööstuslik puhastamine, mis koosneb paljudest protsessidest.
Rapsiõli ei ole ohtlik
Toitumisnõustaja- ja terapeudi Annely Püttsepa sõnul on ülekohtune väita, et rapsiõli on ohtlik. “Kui kasutada rapsiõli mõõdukalt ning kaine mõistusega, siis see ei ole kindlasti inimesele ohtlik,” rääkis Püttsepp. Ta lisas, et rapsiõli sisaldab ka inimesele kasulikke omega-3 ja omega-6 rasvhappeid. Püttsepp nentis, et rapsiõli võib olla ebatervislik siis, kui seda üle tarbida.
Eesti maaülikooli piimatehnoloogi Vilma Tatari sõnul pole rapsiõli mõõdukal tarbimisel inimese tervisele ohtlik. Ta rõhutas, et ühtegi toiduainet ei ole hea liiga palju tarbida. Tatar märkis, et samal pannil erinevaid toite praadides tuleks kindlasti õli vahetada.
John Hopkinsi Bloombergi rahvatervise ülikooli leheküljel avaldas 2025. aastal Aliza Roseni populaarteadusliku artikli, milles kõneleb muuseas rapsiõli teemal. Sellest selgus, et rapsiõli ei ole inimese tervisele kahjulik, vaid see on osa tasakaalustatud toitumisest. Artikli andmetel tuleb seemneõlide halb maine sellest, et enamasti kasutatakse neid ebatervislike ehk liigselt rasvaste toitude valmistamisel.
Regionaal- ja põllumajandusministeerium avalike suhete osakonna nõunik Julius Koppel kinnitas, et turule võib viia üksnes ohutut toitu ning selle eest vastutab toidukäitleja. Koppeli sõnul on toiduõlid siiski toit ning neile rakenduvad toiduohutuse nõuded ja neid kontrollitakse ametlikult.
Otsus: vale. Selgitus: rapsiõli ei ole inimese tervisele ohtlik, kui seda mõõdukalt tarbida. Suures koguses võivad kõik õlid olla mingil viisil kahjulikud ning seepärast on oluline jälgida tarbitavaid koguseid ka rapsiõli kasutades.
- Kommenteerimiseks Logi sisse
Kommentaarid